Kirjoja

Kirjoja

torstaina, tammikuuta 25, 2007

Kansalaisvaltuuskunta vaati koululaisille tilaisuuksia harrastaa



AAMULLA MEINASI MENNÄ hermo. Herätys oli kohdallaan (5.40). Päivän kahden luennon viimeistelyä Batteryn voimalla. Klo 8.10 mersuun, ja suunta kohti Helsinkiä. Kehä III tukossa. Hämeenlinnan tie tukossa. 25 km:n matka Katajanokaalle kesti lähes 1,5 tuntia! Onneksi katsoin ohjelmaan väärin, ja luulin, että oma puheenvuoroni on klo 10, 20 minuuttia myöhässä. Olisin hermostunut. Olin salissa klo 9.41. ja ehdin ihan hyvin.

Katajanokalla on Kirkkohallituksen komea rakennus, ja sen seitsemännessä kerroksessa kokoontui kansalaisvatuuskunta, joka halusi turvata kaikille koululaisille- ja erityisesti yli 12-vuotiaille mahdollisuuden harrastaa koulussa. Seminaarin rakenne oli jännittävä. Kesto klo 9-11. Alustusten pituus 10 minuuttia. Viehtättävien kahden nuoren kommenttipuheenvuorot. Muutama hauska äänestys. Ja sitten nuorisotutkija Tommi Hoikkasen johdolla keskustelutuokio.


KUVA: Kansalaisvaltuuskunta koostui merkittävien järjestöjen johtohenkilöistä. Luokanopettajaliittoa edusti puheenjohtaja Matti Sippola

ALUSTAJISTA poliittisesti painavin oli opetusministeri Antti Kalliomäki, joka huudatti esiin "läskikapinaa". Case-esimerkkejä oli kaksi. Turussa on käynnissä hyvin mielenkiintoinen "Koulu liikkelle-projekti", jossa on keskitty vaikka mitä, jotta nuoret saadaan liikkumaan. Toisena esimerkkinä oli sitten Auroran koulun tapa järjestää harrastustoimintaa.



Olin tehnyt 25 dian koosteen koulumme kerhotoiminnasta ja mm. turvallisen iltapäivän kokeilusta. Yleisö otti alustuksen oikein ystävällisesti vastaan. Juhan upeat kuvat sokaisivat yleisön niin, että monessa kommentissa luultiin, että Aurora on ihannekoulu. En kauheasti korjannut mielikuvaa:-) YLE tuli sen innoittamana kuvaamaan siitä paikasta koulumme bänditoimintaa. Klo 18 kakkosen uutisissa sitten näkyi, kuinka SixMixin tyttöbändi soittaa.

Tommi Hoikkanen johti upeasti keskustelua. Keskeinen ja mielenkiintoinen jännite vallitsi sen suhteen, pitääkö/voidaanko vapaaehtoisuuteen perustuva harrastaminen valjastaa koulukoneen hoidettavaksi. Onko koulu oikea paikkaa harrastaa? Erityisen voimakkaasti asia vieroksui Opetushallituksen uusi Aslak Lindström eli Markku Rimpeläinen.



TILAISUUDEN lopuksi arkkipiispa Jukka Paarma tiivisti lopuksi käytyä keskustelua kolmeen käsitteeseen Innostus Resurssit ja Yhteistyö.

Ei kommentteja: