Kirjoja

Kirjoja

torstaina, kesäkuuta 14, 2007

PiL Tallinnassa



OPETUSTOIMENJOHTAJAN lupa tarvitaan, jos rehtori tai opettaja käy ulkomailla joko kunnan rahoilla tai työajallaan. Minä olin saanut tällaisen luvan osallistua Microsoftin maailmanlaajuisen Partners in Learning-ohjelman laivaseminaariin. Kati Tuurala veti sekä meno- että paluumatkalla evaluointikeskustelut pian päättyvästä ensimmäisestä PiL- viisivuotiskaudesta. Kaikkiaan ohjelma on koskettanut jo nyt 250 miljoonaa opettajaa ja oppilasta, ja sen budjetti on ollut 250 miljoona dollaria. Huikea panostus herra Bill Gatesilta. Suomessa hanke on rahoittanut mm. Hiiripiiriä, Fullanin muutosjohtajuuden seminaareja, vertaisohjaajakoulutuksia ja mm. hyvin kiinnostavaa Tulevaisuuden koulu-hanketta Oulussa.

Seminaarissa oli mukana edustajia sekä ohjelman ohjausryhmästä että kuntaverkosta; mm. Espoosta (minä), Kauniaisista, Lappeenrannasta, Oulusta, Hämeenlinnasta, Kouvolasta ja Turusta. Tärkeitä yhteistyökumppaneita edustivat erityisasiantuntija Juha Henrikson Kuntaliitosta, opetusneuvos Jari Koivisto Opetushallituksesta ja mm. tietysti Datafisherin toimitusjohtaja Markku Pelkonen.

KESKUSTELU oli vilkasta ja innostunutta. Oululaisilla on kiehtovat ja harkitut suunnitelmat aivan uudenlaisen koulun perustamiseksi. Monissa puheenvuoroissa opetussuunnitelma ja opettajien virkaehtosopimus koettiin innovoinnin esteiksi. Jokseenkin mielenkiintoinen oli usein esiin noussuta ajatus, että koulje tulee itse löytää 2000-luvun oppijalta vaadittavat taidot. Eikös sen nyt pitäisi ratkaista juuri opsissa? Vaikka itse olenkin tosi kiinnostunut tulevaisuusasioista, jouduin vähän toppuuttelemaan hurahtamista siihen, että opetus ruvetaan tykkänään räätälöidään nuorten ubiikkiheimon tottumusten pohjalta. Kalenteriin tuli kirjattua keikat Fullan-teemasta Hämeenlinnaan ja optiona myös Ouluun.

IHAN niinkuin Viisikko-kirjoissa, jännittävän juonen lomassa syötiin koko ajan. Kaupungilla ehti kävellä myös omatoimisesti. Ilma oli kuin hunajaa.

SEMINAARI purjehti Eckerön laivalla, samalla, jolla Aurorankin väki ensi elokuussa lukuvuotaan avaa. Ihan hyvä laiva.
Valitettavasti laivan kaikki kokoustilat oli jo elokuun osalta varattu.

Ei kommentteja: