Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, heinäkuuta 21, 2007

Oikeussalissa tavataan

KUVA: lainattu osoitteesta http://www.mbnet.fi/uutiset/index.asp?Uutinen=1262

KOULUISSA sattuvia ikäviä asioita joudutaan yhä useammin ratkomaan oikeussaleissa. Viime viikolla (18.7) STT tiedotti, että 15-vuotias lieksalaispoika saa kunnianloukkaussyytteen Internetiin laitetusta opettaja-videosta. Video oli kuvattu Rauhalan koulun vappujuhlassa, jossa naislehtori esiintyi ja lauloi. Poika laittoi puolitoistaminuuttisen videon ilman opettajan lupaa YouTube-videosivustolle. Filmiin tekijä otsikon videon "Karaoke of mental hospital" eli mielisairaalan karaoke. Julkaisuun ei ollut opettajan lupaa. Opettajan nimi mainittiin videon yhteydessä. Oppilaan mielestä kyseessä oli vain vitsi.

OIKEUSPROSESSIHAN etenee niin, että (1) joku tekee rikosilmoituksen. Tässä tapauksessa opettaja pyysi poliisia tutkimaan, loukkaako hänestä internetissä julkaistu videonpätkä hänen kunniaansa. Oppilas poisti videon Utubesta rehtorn puhuttelun jälkeen ja pyysi anteeksi. Opettajalle tämä ei kuitenkaan riittänyt. On arvioitu, että 650 ihmistä olisi nähnyt videon. Myös minä muistaakseni. (2) seuraavassa vaiheessa poliisi tekee esitutkinnan ja varmistaa, että kyseessä on rikos. Poliisin mielestä video saattoi olla loukkaava. (3) Sitten syyttäjä päättää, syyttääkö hän vai ei. Tässä tapauksessa Nurmeksen kihlakunnansyyttäjä on päättänyt nostaa syytteen nuorena henkilönä tehdystä kunnianloukkauksesta (muttei kuitenkaan törkeästä kunninaloukkauksesta) (4) Sitten oikeus (Nurmeksen käräjäoikeus) käsittelee asiaa, mahdollisesti syyskuussa. Kunnianloukkauksesta on säädetty Rikoslain 9 § :ssä seuraavaa:

" Kunnianloukkaus

Joka 1) esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, taikka 2) muuten kuin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla halventaa toista,
on tuomittava kunnianloukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettuna kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä."

Oikeus käsittelee asian ja tekee päätöksen: annetaan tuomio, vapautetaan syytteestä tai tuomitaan, mutta jätetään rankaisematta esim. teon vähäisyyden tms. vuoksi.

(5) Oikeudenpäätöksestä voi sitten tietyin edellytyksin valittaa korkeampiin oikeusasteisiin. Koska kyseessä on uuteen tekniikkaan liittyvä ennakkotapaus lopullinen ratkaisu voi viedä vuosia.

NYKYINEN it-tekniikka mahdollistaa monia upeita juttuja. Valitettavasti sen käyttö edellyttää myös vastuunkantoa. Joidenkin on vaikea erottaa leikkiä ja huumoria kiusaamisesta ja loukkaamisesta. Ero on hiuksenhieno: leikki ja huumori tuottaa iloa, kiusaaminen ja loukkaaminen pahaa mieltä.

Kännykällä on mahdollista filmata toisia ja otokset voi helposti laittaa verkkoon. Verkkon laitto edellyttää aina lupaa. Jo nyt U-tubista löytää salaa kouluissa kuvattuja pätkiä, joista kuvatut oppilaat tai opettajat eivät ole ehkä iloissaan. Kuten esim. tästä osoitteesta voi päätellä: http://www.youtube.com/watch?v=eSVWOpmliTo

Kuten muistetaan Opettaja-lehden päätoimittaja piti kännyköitä jo niin suurena ongelmana, että halusi niille kieltoa luokkiin.Italia on kieltänyt tänä vuonna matkapuhelinten käytön kouluissa ensimmäisenä eurooppalaisen maana. Kiellon syynä eivät ole terveysriskit, vaan lukuisat esiin tulleet tapaukset, joissa koululaiset ovat videoineet kännyköillään hyökkäyksiä opettajia ja toisia oppilaita kohtaan.

Ei kommentteja: