Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, elokuuta 21, 2007

Kiista Niittykummun sijaisrehtorista jatkuu



Tänään illalla kokoontuu Suomenkielinen opetuslautakunta. Listalla onikävä asia: LAUSUNNON ANTAMINEN HALLINTO-OIKEUDELLE KUNNALLISVALITUKSEEN NIITTYKUMMUN KOULUN REHTORIN VIRANSIJAISEN VALINNASTA. Sarpilan Jukan piina ei näytäkään loppuneen, vaan hänen nimittämisensä vs. rehtoriksi jatkuu valitusprosessina pitkään.

Lyhyesti kiistassa on kysymys opetustoimenjohtajan päätöksestä ottaa Niittykummun koulun rehtorin viransijainen ajalle 2.8.2007-26.7.2008.Sekä koulun nykyinen apulaisrehtori että koulun oppilaiden huoltajia, henkilökuntaa ja johtokunnan jäseniä yhteensä 28 allekirjoittajaa tekivät oikaisuvaatimuksen päätöksestä Suomenkieliselle opetuslautakunnalle. Oikaisuvaatimuksen tekijöitä oli loukannut se, että viransijaisuus oli luvattu apulaisrehtorille. Lautakunta hylkäsi vaatimukset eikä käyttänyt asiassa ns. ottooikeutta.

Nyt koulun nykyinen apulaisrehtori ja yksi koulun luokanopettajista ovat tehneet lautakunnan päätöksestä kunnallisvalituksen Helsingin hallinto-oikeuteen. Valituksessa vaaditaan muuttamaan opetuslautakunnan päätöstä siten, että koulun nykyinen apulaisrehtori määrätään rehtorin viransijaiseksi nykyisen rehtorin jäädessä vuorotteluvapaalle. Opetuslautakunnan päätös on hallintolain vastainen, syrjivä sekä rikkoo tasa-arvolakia.Lautakunnan päätöksen perustelut ovat puutteelliset ja epämääräiset, asian esittelytekstissä ei ole mainittu kaikkea asiaan vaikuttavia asioita ja asioita on tuotu esiin virheellisesti.

PÄÄTÖSESITYKSENÄ on lausunto, jossa suomenkielinen opetuslautakunta vaatii valituksen hylkäämistä perusteettomana. Alustava lupausta apulaisrehtorille ei pidetä sitovana ja tilanteen kerrotaan muuttuneen. Ratkaisu näyttää perustuvan tapaan, jolla koulu hoiti neuvotteluja kristillisen koulun kanssa tyhjien tilojensa vuokraamisesta. Tilojen käytöstä ei päästy sopimukseen, sillä Niittykummun koulun rehtori opettajakuntaa kuullen tarjosi eri kerroksissa tyhjillään olevia luokkia kristillisen koulun käyttöön. Kristillinen koulu halusi sijoittautua samaan kerrokseen. Osaksi tulehtuneeseen ilmapiiriin vedoten kristillinen koulu vetäytyi tilojen vuokraamisesta. Siitä, että sopimusta tiloista ei saatu aikaan, aiheutuu opetustoimelle ja kaupungille turhia kustannuksia arviolta 120 000 euroa vuodessa.

Valittajien syytteet ovat rankkoja. Valituksessa todetaan, että työnantaja ei saa virkasuhteeseen ottaessaan asettaa eri asemaan muun muassa mielipiteen vuoksi. Päätös rikkoo kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 12 §:n mukaista syrjintäkieltoa. Päätökset ovat tasa-arvolain vastaisia, koska nykyinen apulaisrehtori on ansioituneempi kuin viransijaiseksi valittu toista sukupuolta oleva henkilö.

RAJU on myös vastausesitys: " Tässä tapauksessa kyse ei ole ollut poliittisista tai muistakaan mielipiteistä vaan luottamuksesta yhteistoimintakykyyn... Opetustoimen johdon on tullut vakuuttua siitä, että työnantajan edustajana toimiva rehtorin viransijainen on valmis yhteistoimintaan suomenkielisen opetuksen tulosyksikön kanssa koulun ja kaupungin etu sekä opetuslautakunnan tekemät päätökset huomioiden."

Apulaisrehtorin ansioituneisuus Jukkaan verrattuna kiistetään, eikä näin asiassa muodostu tasa-arvolaissa tarkoitettu syrjintäolettama. Kysymys on apulaisrehtorin soveltuvuudesta tehtävään. " Kuten lausunnossa on jo edellä todettu, opetustoimenjohtajalla on ollut perusteltu ja hyväksyttävä syy valita tehtävään toinen henkilö kuin koulun nykyinen apulaisrehtori... Apulaisrehtorilla ei ole subjektiivista oikeutta tulla rehtorin viransijaiseksi."HUH!

Valituksellaan apulaisrehtori on pakottanut opetustoimenjohtajan ja hallintopäällikön kirjoittamaan itsestään sellaisen suosituksen, että kuinkahan hän pysyy sen luettuaan kasassa.

Käytännössä Jukka ehtii hoitaa sijaisuuden loppuun ennenkuin hallinto-oikeuden päätös edes tulee. Hän ei ole millään lailla
syytettynä, mutta tilanteen ajatuminen tähän jamaan on kaikille osapuolille todella surullista.


Ks. enemmän http://www.espoo.fi/asiakirja.asp?path=1;31;37423;37424;37425&id=78FAEBB4311F9D61C225733A002D570A&kanta=kunnari\\intrakun_e.nsf
--

Ei kommentteja: