Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, syyskuuta 18, 2007

Johtokunnan pöytäkirjasta


REHTORIN syyskiireet taittuvat johtokunnan kokoukseen. Se on lukuvuoden suunnittelun päätepiste. Johtokunta hyväksyy talossa laaditut suunnitelmat ja myös sen, kuinka sitten keväällä toimintaa taas arvioidaan.

Meillä on ollut vuosia tapana pitää erillinen "iltakoulu", Aurora-seminaari, syyskuun alussa, jossa suunnitelmia on jo kåyty läpi yhdessä johtokunnan, koti & koulu ry:n ja henkilökunnan kesken, ja niinpä itse kokouksessa pykälä etenee rivakasti. Tänä syksynä osa papereista jaettiin vasta kokouksessa, mistä en anna itselleni papukaijamerkkiä. Joka tapauksessa vuodesta on tulossa mielenkiintoinen ja monipuolinen eikä vähiten juhlavuoden tuoman lisän vuoksi.

Kokousasioissa, jos missä, tietotekniikasta on valtavasti hyötyä. Edellisen vuoden esityslistat toimivat näppärinä pohjina. Esityslista muuttuu simppelisti pöytäkirjaksi, kun kunkin pykälän kohdalla on valmiiksi maagiset asian käsittelyä koskevat otsikot.

Olen myös pitänyt tavastamme laatia pöytäkirja heti realiaikaisesti, jolloin se on myös tarkistettu vartissa kokouksen jälkeen. Tämän jälkeen rehtori kasaa vielä paperit kansliaan julkisesti nähtäväksi, ja hoitaa pöytäkirjassa sovitut toimenpideasiat (meillä mm. johtokunnan täydentäminen). Sen jälkeen pöytäkirja lähtee suomenkieliseen opetuslautakuntaan, joka voi nostaa kunnallisen demokratian mukaisesti otto-oikeudella haluamansa asian omaan käsittelyynsä.

IHAN tykkänään johtokunnan kokoukseen eivät suunnittelukiireet lopu. 20.9 on päivämäärä, jolloin oppilaat lasketaan, ja sen perusteella määräytyy sekä opetukseen käytettävien tuntien määrä että lopullinen budjetti. Tänä syksynä oppilasmäärä on ollut elävämpi kuin aikoihin. Oppilaita tulee ja menee. Jopa sama oppilas on ehtinyt tulla kouluun tämän viiden viikon aikana ja jo lähteä pois. Mistähän se kertoo?

Ei kommentteja: