Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, syyskuuta 20, 2011

Professori Diane Ravitch Aurorassa


AURORASSA kävi tänään ehkä koko koulumme historian ajan kuuluisin vieras, professori Diane Ravitch Yhdysvalloista. Hän on erittäin merkittävä, Amerikkaa hallitsevan testauskulttuurin kriitikko.

Cimon johtaja Pasi Sahlberg toi vieraan koulumme klo 10:ksi. Heidän perässään koululle tuli myös kanadalainen tv-yhtiö, joka halusi tehdä vierailusta pienen ohjelman. Vieraita olivat ottamassa vastaan oman talon väen lisäksi myös johtokuntamme puheenjohtaja Susanna Lehti sekä Espoon suomenkielisen opetuksen opetuspäällikkö Ilpo Salonen.  

Esittelin rehtorina vieraille talomme tapaa pitää koulua ja myöskin oman näkemykseni Suomen Pisa-menestyksen salaisuudesta. Kiersimme  seuraamassa opetusta 1a+startti-, 2c- ja  4a -ja 5c-luokissa Piipahdimme myös katsomassa, kuinka teknistä työtä opiskellaan. Vieraille esittäytyivät myös Riston bändi- ja Jukan  sirkus- ja teatterikerholaiset. Maittavan koululounas kuului sekin ohjelmaan.

Taksikuski Hellström

SAIN sitten kyyditä mersulla vieraat Helsinkiin Cimoon, jossa Diane piti luennon teemasta: Amerikkalaisen upean koulujärjestelmän elämä ja kuolema. Tupa oli täynnä ihmisiä.

Professori Ravitchin viestin saattaa tiivistää seuraaviin ajatuksiin:
- Amerikka on ollut ylpeä omasta koulutusjärjestelmästään. 
- Presidentti George Bushin aikana käynnistyi vimmattu oppilaiden testaaminen. Aluksi ajateltiin, että testaamalla löytyvät oppilaat, jotka tarvitsevat tukea. Nopeasti ajattelutapa kuitenkin muuttui: testeillä etsittiinkin koulut, joissa oppilaat eivät saavuttaneet tavoitetasoa (huolimatta esim. heidän oppimisongelmistaan). Näiden koulujen rehtorit ja opettajat erotettiin ja koulut lakkautettiin. Tilalle perustettiin yksityisiä kouluja.
- Ratvitch oli itse apulaisopetusministerinä kehittämässä testausta, mutta hän muutti mielipiteensä, kun huomasi seuraukset.
- Nyt hän vastustaa opettajien syyllistämistä asioista, joihin he eivät voi vaikuttaa, kuten köyhyydestä. Mediassa opettajia nöyryytetään kaikesta.
- Suurimmat ongelmat on suurkaupungeissa. Vaurastunut keskiluokka muuttaa niistä lähiöihin. Koulut täyttyvät maahanmuuttajista.
- Peräti 50 % opettajista luopuu ammatistaan viiden ensimmäisen vuoden aikana.
- Uusin idea on siirtää opetus kokonaan virtuaaliseksi.

PROFESSORI Ravitch kertoi olevansa Suomessa oppimassa. Hän pyysi, etteivät suomalaiset kopioisi Yhdysvalloissa tehtyjä ratkaisuja. Tilanne maassa on juuri nyt  erittäin huono. Amerikassa vahvat voimat ajavat viittä asiaa: (1) Lisää testejä.  (2) Koulutukseen halutaan vapaat markkinat (ts. bisnesmaailma uskoo saavansa ns. charter-kouluista kunnon katteet). (3) Opettajien koulutuksen arvo  on kyseenalaistettu. Opettajankoulutus halutaan pois collegeista. Maassa on käynnistetty hanke "Teaching America", joka kouluttaa opettajia 1,5 viikossa! Rehtoreiksi ja tarkastajiksi halutaan ihmisiä, joilla ei ole lainkaan  kasvatusalan koulutusta. (4) Opettajien ammattijärjestö halutaan kieltää. (5) Opettajan palkka halutaan sitoa oppilaiden testituloksiin. 

Monet odottivat paljon uudelta presidentilta Obamalta. Valitettavasti hänet- vaikka onkin demokraatti on saatu jatkamaan aivan samaa republikaanista koulutuspolitiikkaa. 

RAVITCH ei vastusta näitä suuntauksia perusteitta. Hän on tutkinut, millaisia vaikutuksia uusilla ideoilla on ollut oppilaiden testisuorituksiin. Tulokset ovat surullisia.
- Peräti 80 % kouluista ei saavuta asetettuja tavoitteita.  Siinä ei auta, että rehtori ja henkilöstä erotetaan
- Tilalle syntyneissä yksityisissä Charter-kouluissa oppilaiden tulokset eivät ole parantuneet.
- Suuret rahavirrat ovat ohjautuneet testiteollisuuteen ja paljastuneiden petosten vuoksi testiturvallisuusteollisuuteen.
- Koulut ovat kaventaneet opetussuunnitelmaan  testeihien preppaamiseksi. Oppimisen tilalle on tullut  valmentautuminen testeihin.
- Ympäri Yhdysvaltoja koulut ovat jääneet kiinni testitulosten väärentämisestä.
- Opettajat eivät halua, että heidät ajetaan kilpailemaan keskenään bonuksista.
- Lisäksi on osoittautunut, etteivät bonuksen saaneen opettajan oppilaat jatkossa menesty testeissä yhtään sen paremmin kuin muiden opettajien.

RAVITCH päätti luentonsa kehoitukseen: "Suomalaiset jatkakaa ihanaa järjestelmäänne. Pitäkää mallinne elossa, niin me voimme vielä kiittää teitä." Professori kuvaili myös kauniisti kokemuksiaan Auroran koulussa.

ALUSTUKSEEN saatiin kaksi kommenttia, toinen Opetushallituksesta, toinen Opetus-ja kulttuuriministeriöstä. Molempien pääviesti oli  että "Olipa mukavaa kuultavaa!"

JOHTAJA Pasi Sahlberg päätti tilaisuuden komeasti; "Vaikka meillä suomalaisilla ei ole sellaista ääntä kuin Sinulla, Diane, joka puhut sadoille tuhansille ihmisille, muista täällä Sinulla on ystäviä!"

  

6 kommenttia:

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Minua ihmetyttää, että suomalainen media ei noteerannut visiittiä mitenkään.

Martti Hellström kirjoitti...

Niinpä. Luokanopettajalehteen 4/11 tulee aukeaman juttu vierailusta.

Maarit Laurinen kirjoitti...

Vihjatkaahan joku jos vierailusta ja luennon sisällöstä kirjoitetaan jossian englanniksi. Näyttäisin mielelläni ei-suomea osaaville opettajatutuilleni.

Martti Hellström kirjoitti...

Kanadalainen yhtiö teki vierailusta dokumentin. Laitan linkin, kun saan sen.

Maarit Laurinen kirjoitti...

Hyvä kello kauas kaikaa: Suomen suurlähetystö Usassa jakoi tätä linkkiä FB-sivujensa kautta:

http://marketplace.publicradio.org/display/web/2011/09/26/pm-for-education-reform-dont-blame-the-teachers/#.ToEsuz_0tVo.facebook

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Oho, nyt Hesari heräsi:
http://www.hs.fi/kotimaa/Tunnettu+yhdysvaltalaistutkija+ylist%C3%A4%C3%A4+suomalaiskouluja/a1305547356754

Itse vierailua ei mainita sanallakaan, mutta onneksi sentään löytyi Dianen bloggaus, josta saattoi tehdä journalismia ilman, että piti matkustaa mihinkään :-).

(En siis hauku jutun tehnyttä Hämäläistä, vaan koko toimitusta, joka ei lähettänyt reportteria tuonne vierailulle.)