Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, elokuuta 31, 2013

Respektiä: Urho Somerkivi


MONI muu on saanut oman sivun mm. Wikipediaan. Urho Somerkivi ei. Outoa. Ansioita miehellä riittää. Tietokirjailija. Oppikirjailija. Kouluhallituksen osastopäällikkö. Professori.

TÄNÄÄN lauantaina osoitan respektiä Somerkiven järkäleen vuoksi: Somerkivi, Urho (1977). Helsingin kansakoulun historia. Helsingin kaupungin julkaisuja N:o 29

Tiiliskivessä on 485 sivua. Niihin mahtuu uskomattoman paljon asiaa pääkaupunkimme kansakoulun historiasta. Lukukokemuksena teos oli upea. Kiitos Lehikoisen Ismolle, joka antoi kirjan minulle.

NÄIN massiivisen teoksen puffaaminen on vaikeaa, mutta yritän motivoida  blogiin piipahtavia hankkimaan kirjan käteensä.

Somerkivi kuvaa teoksessaan rinnakkain suomalaisen kansanopetuksen kehitystä ja pääkaupunkimme omia ratkaisuja. Ainakin minulle valkeni kerralla, kuinka valtava muutos koulutoimessa on tapahtunut 1800-luvun alusta alkaen. Hajanainen koulujen verkosto on jäsentynyt johdonmukaiseksi koulutusjärjestelmäksi. Kuinka moneen kertaan koulujen nimet ovat vaihtuneet? Kansanopetuksen asema on muuttunut hyvää tekevästä köyhäinhoidosta merkittäväksi investoinniksi tulevaisuuteen. Sielun pelastustyön tilalle on tullut kansalaiskasvatus ja omaleimaisen persoonallinen kehittämistyö. Kuinka tuore asia onkaan, että Helsingissä puhutaan suomea? Kuinka vähän aikaa on siitä, että koulun ylläpito perustui lapsityölle? Kuinka pitkään poikia ja tyttöjä oli opetettava erikseen mm. ahtaan siveellisyysvatimuksen vuoksi?

Upeasti Somerkivi esitellee minulle aikaisemmin vieraaksijäänyttä helsinkiläistä vuoro-opetuskoulua ja lastentarhoja edeltäneitä ns. pikkulasten kouluja. Kehityslinja ns. jatko-opetuksesta kansalaiskouluun kuvataan perinpohjin. Somerkivi esittelee myös seikkaperäisesti erityisopetuksen ja suojelukasvatuksen muotoja.  Teoksessa avataan myös koulunpidon arkea ja haasteita sekä mielenkiintoiisia pedagogisia ideoita, joita syntyi poikkeusoloissa. Erikoisen kiinnostavaa oli lukea Aleksis Kiven koulussa vuosina 1936-39 toteutetusta vapaaluokka-kokeilusta.

SUOSITTELEN.

Ei kommentteja: