Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, marraskuuta 20, 2013

OAJ:n syysvaltuusto 2013

Ysi on koolla Luolamiehessä.
DIPOLI on taas täynnä opettajia. Mm. Erkki Kangasniemi on taas rivissä (nyt seniori-opettajien puheenjohtajana).

Klo 10 alkoi YSIN ryhmäkokous. Kokous asettaa ehdokkaita valiokuntien puheenjohtajiksi. Listalla on myös yleiskeskustelua valtuuston listalla. Kinkkisiäkin asioita on tulossa mm. kysymys valtakunnallisten yhdistysten ja OAJ:n välisistä sopimuksista. Suomeksi kyseessä on jäsenmaksupalautteen pienentäminen.

YSILÄISET aikovat tehdä ponsia mm. tuntiopettajan asemasta ja jäsensivujen monimutkikkuudesta. Nettisivuja kritisoidaan voimakkaasti. Tohtorintutkinnosta haluttaisiin huomioitavaksi palkkauksessa. Tri-lisää myös vastustetaan. Alueyhdistyksille halutaan lisää tukea.

Päivitys klo 11. Nyt YSISSÄ  puhutaan mm. valtuuston jäsenille hankittavista tietokoneista ja OAJ-40-vuotisjuhlarahastosta. Lastentarhurit haluavat itselleen paikan valtuuston puheenjohtajistoon. Tulossa on ehkä ponsi. Petri Kääriäinen muistutti, että Vessiin on tullut määräys tehdä rehtorille työaikasuunnitelma. Muistutin, että nykyisiin sopimuksiin ei sisälly mallia, jolla ylittynyt työaika kompensoidaan. OAJ:lta kaivattiin enemmän tukea lomautustilanteissa.

Lounas tarjoillaan klo 11.30-12.30. Sen jälkeen opetellaan käyttämään uutta kokousohjelmaa.

KELLO on nuyt 12.52. Valtuustoa on koulutettu käyttämään kokousohjelmaa. Huh. Tosi mutkikasta. Katsotaan, kuinka pueehnvuorojen pyytäminen sujyy tai ei.

TAUOLLA sovimme myös Tulevaisuustyön paneelin vetämisen periaatteista Laurin ja Kirsin kanssa.

JUHLAKOKOUS  alkaa kello 13. Juvenalian saksofonit soivat. Seuraavana vuorossa puheenjohtaja Olli Luukkaisen avauspuhe. Poimintoja puheesta:
- elämme karuja aikoja. Talous heikentynyt. Leikkauksia.
- työn alla paljon asioita. Työrauhakysymys. Lukion tavoite- ja tuntijako. Sähköiset ylioppilaskirjoitukset. Ammatilliset koulutuspaikat. Ope-uudistus.
- alueyhdistykset on perustettu.
- tulevaisuustyö tärkeää, mutta ei tule valmiiksi. Päivitämme tekijöitä, jotka vaikuttavat koulutukseen.
- jotta palvelut voidaan turvata, tarvittaisiin 4 %:n bkt:een kasvu. Sitä ei nyt saada. Kansantalouuden kehitys on pakkasen puolella. Inflaatio noin 2 %. Kuluttajahinnat laskevat (deflaatio). Suomelle odotettu käyrä on huonompi kuin muilla.  Meillä ei ole oikeita tuotteita kaupattavaksi.
- 13 kuntaa lomauttaa tänä vuonna.
- Outoja ehdotuksia satelee. On esitetty jopa peruskoulun lyhentämistä vuodella.

PIRKANMAA voitti liikuntaharrastuskisan Ollin Kiulun.

NYT kokous alkaa. Kello on 13.40.  Valtuusto järjestäytyy.

Nyt on vuorossa  OAJ:n tulevaisuustyösessio. Olli Luukkainen johdattaa valtuustoa tulevaisuusajatteluun. Millaiset ovat tavoitteemme? Millaiset voimat vaikuttavat koulutukseen? Miten ne suhtautuvat omiin etuihimme? Olemme keränneet eväitä seuraavalle valtuustolle tavoite-ohjelman laatimisen pohjaksi. Educassa tehdään sitten välitilinpäätös. Tulevaisuus

Paneelissa on 9 järjestöaktiivia:  Koppainen, Kääriäinen,  Lindholm, Nurminen,  Paananen, Saarikoski, Sainio, Sippola, Vaahtio… Aiomme kysyä, ensimmäisessä sessiossa, mikä koulujärjestelmässämme on nyt upeaa, mikä ei toimi ja mitä sille pitäisi tehdä. Sitten käydään läpi viestiseinälle heitettyjä asioita. Toisessa sessiossa sukelletaan sitten tulevaisuuden koulutuspolitiikkaan, pedagogiikkaan ja opettajuuteen.

KELLO 14.45 -15.15  oli iltapäiväkahvin vuoro. Nyt kokous jatkuu. Valiokuntien puheenjohtajapaikat jaettiin. Nyt kuullaan ajankohtaisista VES-asioista. Pöntössä on Olli Luukkainen. Poimintoja:
- Keskitetty ratkaisu oli paras, mikä oli mahdollista saavuttaa. Häävi se ei ole. Lakoillakaan ei nyt saa enempää.
- Vuosina 2004- 2012 kuntasektorin sopimukset olivat parempia kuin yksityisellä puolella. Samaan aikaan myls korotukset olivat kunnilla korkeampia.

NYT pönttöön neuvottelujohtaja Juha Jäske. Hän kertoi odotettavissa olevista palkankorotuksista ja jätti jäähyväiset järjestöväelle
- Kiitokset ihanille valtuutetuille ja miesvaltuutetuille :-)

HELJÄ Misukka kokoaa nyt, mitä OAJ on saanut koulutuspolitiikassa neljän vuoden aikana. Mm.
- esiopetus muutettu velvoittavaksi
- hallinnollinen siirto
- 230 miljoonaa saatu opetusryhmien pienentämiseen. Jos ryhmäkoko olisi max 20, se maksaisi 110 miljoonaa. Ryhmäkoko on pienentynyt.
- oppivelvollisuuden pidentäminen
- ohjeita kentälle, työtä työryhmissä…

JÄRJESTÖJOHTAJA Petri Lindroos kertaa kuluneita edunvalvonnan vuosia ja katsoo eteenpäin. On the Road. Suomi Areena. OPI-päivät. Juhlavaltuusto. Huipennus Educassa.

KELLO on nyt 17. Yleiskeskustelu alkaa.  Ja jatkui. Klo 17.45 puheenjohtaja päätti päivän.

Ei kommentteja: