Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, tammikuuta 23, 2008

Koti ja koulu yhteistyöhön vaikka pakolla?



OPETTAJA-lehden perjantaina ilmestyvässä numerossa käsitellään kodin ja koulun yhteistyötä ainakin kahdessa artikkelissa. Toinen on osastolla " Koti ja koulu". Ja toinen on pääkirjoitus.

EDELLISEN otsikkona on "Koti koulun tukena. Laatua yhteistyöhön". Artikkelissa esitellään Opetushallituksen ja Suomen vanhempainliiton työstämää kodin ja koulun yhteistyön kehittämisen apuvälinettä: laatukuvausta. Sitä samaa, jota me koekäytimme toissa syksyn Aurora-seminaarissa varsin kriittisesti. Jutussa kerrotaan, kuinka työkalua on käytetty Käpylän koulussa. Dokumentin voi tulostaa osoitteesta www.edu.fi/julkaisut/laatukuvaus2007.pdf

TOINEN ARTIKKELI on siis lehden pääkirjoitus. Päätoimittaja Hannu Laaksolalla on taito kohahduttaa ehdotuksillaan. Siis taitava mies. Useimmiten ehdotus ei kuitenkaan muutu lihaksi. Vai miten onkaan käynyt hänen heittämilleen ideoille: vartijat kouluihin suojaamaan opettajia oppilaiden väkivallata, opettajille oikeus laukkutarkastuksiin, kännykkäparkki luokan ulkopuolelle...

Tällä kertaa päätoimittaja vaatii kodin ja koulu yhteistyötä pakolliseksi- VANHEMMILLE. Tähänastihan yhteistyöhön on velvoitettu vain koulu. Laaksola tykittää:

" Vanhempien tiivis yhteydenpito opettajaan luulisi olevan itsestäänselvyys jokaiselle isälle ja äidille. Vanhempien edellyttäessä kouluilta mitä erilaisempia asioita, voisi kuvitella, että he suorastaan vaativat myös kodin ja koulun välistä yhteistyötä. Mutta näin ei ole. Vanhempainillat, arviointitapaamiset ja muunlainen yhteydenpito keskittyy pitkälle vain muutamiin niiden oppilaiden vanhempiin, joiden lapsilla kaikki on hyvin. Suuri joukko ei katso yhteydenpitoa tarpeelliseksi, ja etenkin erilaisissa vaikeuksissa olevien oppilaiden vanhemmat loistavat poissaolollaan.

Koulu on yhteiskunnan kansalaisille tarjoama palvelu. Koska kodin ja koulun välinen yhteistyö erityisesti peruskoulussa on tärkeää lapsen edistymisen, yhteisen kasvatuslinjan löytämisen, kodin tapojen ja kulttuurin ymmärtämisen, koulukiusaamisen ennaltaehkäisyn ja monen muun syyn kannalta, vanhemmat pitäisi velvoittaa siihen. Ilmaisen koulutuksen vastikkeeksi yhteiskunnalla pitäisi olla oikeus ja velvollisuus vaatia vanhemmat yhteistyöhön koulun kanssa.

Vanhemmat on saatava ymmärtämään, että kodin ja koulun välinen yhteistyö ei ole opettajien kiusantekoa tai vain jonkinlaista opettajan työn helpottamiseksi keksittyä toimintaa. Yhteistyö on lasten ja perheiden etu. Sen puuttuminen voi olla jopa kohtalokasta lapsille ja nuorille."


Mielenkiintoinen avaus.

Ei kommentteja: